Kan ashwagandha (Winterkers) testosteron verhogen?

De significante invloed van ashwagandha op de aanmaak van meer testosteron


Categorie: Testo-booster

Winterkers (Whitania Somnifera) wordt in de traditionele geneeskunde beschreven als een afrodisiacum dat kan worden gebruikt om mannelijke geslachtsstoornissen en onvruchtbaarheid te behandelen.

Het is al meer dan 3000 jaar een belangrijk traditioneel kruidengeneesmiddel. Het is rijk aan chemische verbindingen en bevat grote hoeveelheden antioxidanten, tanninen, flavonoïden en fenolische verbindingen.

De belangrijkste toepassing van dit kruid in de fytotherapie is de stimulatie van de aanmaak van meer testosteron door het lichaam. Het kan ook verminderde vruchtbaarheid herstellen, en verhoogt het libido en de uithouding. Het is naast fenegriek de sterkste natuurlijke stimulant om testosteron niveau's te herstellen.

We belichten in dit artikel de bewijzen hiervoor en proberen uit te leggen hoe dit komt dat dit extract zo'n grote invloed uitoefent op de aanmaak van dit mannelijke seks-hormoon.

Testosteron

Testosteronconcentraties bij mannen hebben de neiging af te nemen met het ouder worden.

Een tekort aan testosteron, ook bekend als androgeentekort, wordt geassocieerd met een lager libido, vermindering van spiermassa en kracht, en een verhoogd risico op morbiditeit en mortaliteit.

Momenteel is de primaire medische behandeling voor een androgeentekort testosteron vervangingstherapie (TRT). Het probleem is dat die reeds bestaande medische aandoeningen kan verergeren.

Daarom is het gebruik van alternatieve opties, zoals kruiden, specerijen, planten of hun extracten, onderzocht als een mogelijke behandelingsoptie.

ashwagandha en testosteron

In 2021 werd onderzocht welke de belangrijkste natuurlijke extracten zijn die de aanmaak van meer testosteron door het lichaam stimuleren. Dertien kruiden werden geïdentificeerd uit een dertigtal onderzoeken die uitgevoerd werden tussen 2001 en 2019.

Twee kruidenextracten, zaadextract van fenegriek en ashwagandha extract, blijken een een groot effect te hebben op de verhoging van testosteron concentraties bij mannen.

Er is ook enig bewijs voor een ander kruid en kruidenextract, Aziatische rode ginseng of Panax ginseng, en forskohlii-wortelextract. (
bron)

testolan kopen Testolan verhoogt de hoeveelheid testosteron in het lichaam via een tiental verschillende testosteron boosters.

Een significante stijging van testosteron niveaus werd vastgesteld in de studie "Effect of standardized root extract of ashwagandha ( Withania somnifera) on well-being and sexual performance in adult males: A randomized controlled trial"

Deze bevindingen suggereren dat winterkers extract een significante subjectieve verbetering van seksueel welzijn vertoonde en hielp bij het verhogen van de testosteron niveaus bij de deelnemers.

Spiermassa en kracht

De mogelijke effecten van consumptie van ashwagandha-wortelextract op spiermassa en kracht is onderzocht bij gezonde jonge mannen die zich bezighouden met fitness en training.

8 Weken lang werden 57 jonge mannelijke proefpersonen tussen 18 en 50 jaar oud met weinig ervaring in fitness onderworpen aan een klinisch placebo-gecontroleerd onderzoek.

De proefpersonen consumeerden tweemaal daags 300 mg ashwagandha-wortelextract, terwijl de controlegroep zetmeel-placebo's consumeerde.

Beide groepen volgden tijdens het onderzoek 8 weken lang een trainingsprogramma. De primaire maatstaf was spierkracht. De secundaire waren spieromvang, testosteron niveau en spierherstel.

Resultaten: kracht en spiermassa

Vergeleken met de placebo-proefpersonen had de met ashwagandha behandelde groep een significant grotere toename van de spierkracht bij respectievelijk

Bank drukken:
 • Placebo: 26,4 kg
 • ashwagandha: 46,0 kg
Beenverlengingsoefening:
 • Placebo: 9,8 kg
 • ashwagandha: 14,5 kg
Toename van de spiermassa:
 • Placebo: 5,3 cm
 • ashwagandha: 8,6 cm
Toename van de grootte van de borstkas:
 • Placebo: 1,4 cm
 • ashwagandha: 3,3 cm
Vergeleken met de placebo-proefpersonen hadden de proefpersonen die ashwagandha kregen ook een significant grotere vermindering van door inspanning veroorzaakte spierbeschadiging.

nuvialab vitality kopen Nuvialab Vitality heeft de meest complete formule op deze website. Het stimuleert het libido, het spermavolume, boost testosteron en draagt bij tot meer mannelijke seksuele vitaliteit en mentale weerbaarheid. Het kan worden gebruikt om zowel sportprestaties als seksuele prestaties te verbeteren.

Resultaten: Testosteron

Significant grotere stijging van de testosteronspiegel
 • Placebo: 18,0 ng/dL
 • ashwagandha: 96,2 ng/dL
Significant grotere afname van het lichaamsvetpercentage
 • Placebo: 1,5%
 • ashwagandha: 3,5%
De studie concludeert dat ashwagandha kan zorgen voor een significante toename van de spiermassa en kracht en suggereert dat ashwagandha nuttig kan zijn in combinatie met een fitnessprogramma.

Bron van deze studie met link naar de figuren via deze link.

Herstel van de testosteronspiegel

Een opvallende studie bij aan morfine verslaafde dieren toont opnieuw de link tussen meer testosteron en het gebruik van winterkers extract.

De consumptie van opioïden is over de hele wereld sterk toegenomen; het kan echter nadelige effecten op het lichaam veroorzaken. Morfine, een opioïde, kan de geslachtshormonen en vruchtbaarheid verminderen.

WS verhoogde de geslachtshormonen testosteron, oestrogeen en luteïniserend hormoon bij de verslaafde groep en verhoogde het progesteron niveau, een stimulant van de meeste geslachtshormonen.

De geneeskrachtige eigenschappen van winterkers worden toegeschreven aan specifieke secundaire metabolieten zoals alkaloïden en withasteroïden-withanoliden. ashwagandha produceert het grootste aantal withanoliden in gediversifieerde functionele groepen, waarvan sommige een specifieke therapeutische betekenis hebben

Een onderzoek onder 150 volwassen mannen toonde aan dat behandeling met dit kruid leidde tot een toename van testosteron en een afname van follikelstimulerend hormoon (FSH) en prolactine. Dezelfde studie meldde ook dat WS antioxidanten verhoogde en oxidatieve middelen verminderde, waardoor oxidatieve stress werd verminderd.

Er kan daarom worden gesuggereerd dat WS een versterking van de functie van de testikels veroorzaakt door het effect van FSH te verhogen, zonder de testosteron spiegel te beïnvloeden.

Bij de groep met een tekort aan testosteron door de verslaving herstelde het extract de testosteron balans fors. Langdurige behandeling resulteerde in een hoger niveau van testosteron bij onvruchtbare mannen met te lage testosteronniveaus vóór de therapie. (Bron)

Effect op spiermassa

Een van de belangrijkste extracten zijn geformuleerd in het gepatenteerde KSM-66. Er zijn divers wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd die het effect op de spierkracht en herstel hebben gemeten. Daaruit blijkt alweer dat consumptie van ashwagandha is geassocieerd met een aanzienlijke toename van spiermassa en kracht, waardoor het een nuttige aanvulling op een trainingsprogramma kan zijn.

Dit artikel werd gepubliceerd op 29 juli 2022

     
     
     

Relevante producten

Testolan
testolan kopen Bevat oa. Fenegriek, Tribulus terrestris, D-aspartic acid (DAA), Maca, Panax ginseng, Ashwagandha, Granaatappel, Magnesium, Phosphatidylserine, Vitamine E, Bioperine
»

NuviaLab Vitality
nuvialab vitality kopen Bevat oa. Vitis vinifera, Malus pumila, Crocus sativus, Ashwagandha, Magnesium, Panax ginseng, Astragalus, Zink, Rijstzemelenextract, vitamine E , Selenium, BioPerine®, vitamine B12 , vitamine B6, foliumzuur
»

Viaman Plus
viaman plus kopen Bevat oa. Panax Ginseng, Ashwagandha, Ginkgo Biloba, Rode biet, Saw Palmetto , Maca, L-Arginine, Selenium, Zink, Fenegriek, Tyrosine
»

naarboven


Lees meer over dit onderwerp

afbeelding bij artikel Testosteron basics
De voordelen van testosteron
afbeelding bij artikel Meer testosteron door fenegriek
Hoe zorgt fenegriek voor de aanmaak van testosteron?
afbeelding bij artikel Hoe werkt een erectiepil?
De onderlinge verschillen tussen natuurlijke erectiepillen
afbeelding bij artikel Waarom boosten veel erectiepillen testosteron?
De effecten van testosteron op het libido, de erectie, en de aanmaak van sperma
naarboven


Reacties

• Nog geen reacties geplaatst

Wees de eerste! Reageer en help andere bezoekers door je mening te delen.
Reageer op dit artikel

naarboven