Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha (Withania Somnifera) is een kruid dat zorgt voor de aanmaak van meer testosteron. Het verhoogt het libido en kan zorgen voor een hardere erectie. De stof werkt ook relaxerend en kan gevoelens van angst verminderen.

Het is één van de krachtigste testosteron verhogers, en ondersteunt de aanmaak van meer gezond sperma.

Oorspronkelijke toepassingen

Het gebruik van Ashwagandha of Indiase Ginseng in de traditionele Ayurvedische geneeskunde gaat een paar duizend jaar terug. Het wordt vermeld in de Kama Sutra als een van de sterkste aphrodisiacums. Dit kruid staat daarnaast bekend om zijn ontstekingsremmende, antioxiderende en anti-stress eigenschappen en wordt verondersteld de algehele gezondheid en levensduur te verbeteren.

Er wordt ook vermoed dat het beschermt tegen kanker, diabetes en neuro-degeneratieve aandoeningen zoals de ziekten van Alzheimer en Parkinson. Studies hebben ook de kalmerende effecten en de rol ervan in het balanceren van de belangrijkste hormonen in het lichaam kunnen aantonen.

In de alternatieve geneeskunde wordt ashwagandha vaak aangeraden als een zelfstandig supplement of als onderdeel van een combinatiepreparaat om vermoeidheid, depressie en angst te behandelen. Er zijn zelfs gegevens die suggereren dat ashwagandha de cognitie kan verbeteren bij mensen die lijden aan een bipolaire stoornis (Bron).

Effect van ashwagandha bij mannen

Het ondersteunt de seksuele gezondheid door de aanmaak van testosteron te stimuleren, en de bloedcirculatie te vergemakkelijken. Het kan ook mentale spanning verminderen. Dit positief effect bij mannen wordt door verschillende onderzoeken gesuggereerd.

Van Indische Ginseng is bewezen dat het de hoeveelheid testosteron aanzienlijk verhoogt. Naarmate mannen ouder worden, neemt de productie van testosteron in hun lichaam aanzienlijk af. Er wordt zelfs gezegd dat het niveau van testosteron bij mannen na de leeftijd van 30 jaar elk jaar met 0,4 tot 2 procent daalt. De symptomen van dit verlies kunnen worden gezien in het verliezen van haar, het verliezen van spiermassa en het verliezen van het vermogen om seksueel actief te blijven.

Er zijn twee manieren waarop ashwagandha helpt bij het herstellen van een goede hormonale balans. Het verhoogt de spiegels van het luteïniserend hormoon en testosteron, en revitaliseert de natuurlijke balans van seksuele hormonen bij mannen. Een onderzoek in 2013 heeft aangetoond dat ashwagandha de productie van testosteron ook bij onvruchtbare mannen kan verbeteren.

Ten tweede is bekend is dat Withania somnifera stress vermindert door de aanmaak van cortisol te remmen. Het helpt ook bij de vertraging van de natuurlijke testosteron-reductie. Dit helpt op zijn beurt om de testosteronniveaus te verhogen en voor een verbetering van het seksuele functioneren van het lichaam.

Uit één studie bleek dat het seksuele uithoudingsvermogen bij mannen verdubbelde bij dagelijks gebruik van ashwagandha extract.

De kwaliteit van sperma

Opvallend veel studies zijn gericht op het effect van dit extract op de mannelijke vruchtbaarheid en de aanmaak en kwaliteit van sperma.

Traditioneel wordt het niet alleen aangewend om het libido te verhogen, maar ook om de vruchtbaarheid te verbeteren. Verschillende studies suggereren dat het aantal beweeglijke zaadcellen stijgt bij het gebruik van ashwagandha.

In één van deze studies kreeg een groep mannen gedurende 90 dagen ashwagandha-supplementen. Ondertussen kreeg een andere groep mannen 90 dagen lang een placebo. Bij afsluiting van het onderzoek toonden de resultaten aan dat de mannen die de Ashwagandha-supplementen kregen, het aantal zaadcellen hadden verhoogd met maar liefst 167 procent.

Uit andere studies blijkt dat er een toename in de concentratie van koper, zink en ijzer in het sperma waargenomen wordt bij het gebruik van ashwagandha. Dit resulteert in een hogere vruchtbaarheid bij vruchtbare mannen.

Deze studies vormden de aanleiding voor verder onderzoek dat bijdraagt aan de bevestiging van de rol van ashwagandha als een krachtige seksuele stimulator voor mannen.

Effect bij vrouwen

In de afgelopen jaren werd gevonden dat ashwagandha-wortelextract (HCARE) ook de seksuele functie en seksuele voldoening bij gezonde vrouwen verbetert.

De studie, een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde proef, werd in 2015 door BioMed Research International gepubliceerd. Vijftig deelnemers werden in een van de twee groepen geplaatst en gedurende een periode van 8 weken gevolgd. De HCARE-groep ontving tweemaal daags 300 mg ashwagandha en de placebogroep ontving tweemaal daags een placebo-capsule.

Beoordeling van het seksuele functioneren van de deelnemers werd gedaan met behulp van de Female Sexual Function Index (FSFI) -vragenlijst en de Female Sexual Distress Scale (FSDS), en door rekening te houden met het totale aantal succesvolle seksuele ontmoetingen. De resultaten lieten een grotere verbetering zien op het gebied van opwinding, vaginale droogheid, orgasme en seksuele voldoening. De HCARE-groep had ook meer succesvolle seksuele ontmoetingen en minder seksuele ongemakken vergeleken met de placebogroep.

Mogelijke bijwerkingen

Ashwagandha is een veilig te gebruiken plantaardig ingrediënt en goed geschikt voor menselijke consumptie door gezonde mannen. Toch is voorzichtigheid geboden in bepaalde gevallen.

Diabetes: Ashwagandha kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Dit kan interfereren met medicijnen die worden gebruikt voor diabetes en ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt. Als u diabetes heeft, moet u uw bloedsuiker nauwkeurig controleren.

Hoge of lage bloeddruk: Ashwagandha kan de bloeddruk verlagen. Dit kan ervoor zorgen dat de bloeddruk te laag wordt bij mensen met lage bloeddruk; of interfereren met medicijnen die worden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Ashwagandha moet voorzichtig worden gebruikt als u een lage bloeddruk heeft of medicijnen voor uw bloeddruk gebruikt.

Maagzweren: Ashwagandha kan het maagdarmkanaal irriteren. Gebruik geen ashwagandha als u een maagzweer heeft.

Auto-immuunziekten zoals multiple sclerose (MS), lupus (systemische lupus erythematosus, SLE), reumatoïde artritis (RA) of andere aandoeningen: Ashwagandha kan het immuunsysteem actiever maken en dit kan de symptomen verhogen van auto-immuunziekten. Als u een van deze voorwaarden heeft, is het het beste om ashwagandha te vermijden.

Chirurgie: Ashwagandha kan het centrale zenuwstelsel vertragen. Medici maken zich zorgen dat anesthesie en andere medicijnen tijdens en na de operatie dit effect kunnen vergroten. Stop met het innemen van ashwagandha minstens 2 weken voor een geplande operatie.

Zwangerschap en borstvoeding: Gebruik geen ashwagandha als u zwanger bent. Het wordt beoordeeld als ZOALS VEILIG tijdens de zwangerschap. Er zijn aanwijzingen dat ashwagandha een miskraam kan veroorzaken. Er is onvoldoende bekend over het gebruik van ashwagandha tijdens het geven van borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Schildklieraandoeningen: Ashwagandha kan de schildklierhormoonspiegels verhogen. Ashwagandha moet voorzichtig worden gebruikt of vermeden als u een schildklieraandoening heeft of medicijnen voor schildklierhormoon gebruikt.

Interacties met medicijnen

Ashwagandha kan slaperigheid en vermoeidheid veroorzaken. Kalmerende geneesmiddelen die slaperigheid veroorzaken, worden sedativa (benzo's) genoemd. Het nemen van ashwagandha samen met kalmerende medicijnen kan te veel slaperigheid veroorzaken.

Onder deze kalmerende medicijnen zijn oa. clonazepam, diazepam (Valium), lorazepam, fenobarbital en zolpidem.

Meer uitleg over Ashwagandha

Deze plant staat bij ons ook gekend als winterkers. Hoewel dit kruid gekend staat om haar stimulerende eigenschappen zoals hierboven vermeld, zijn er ook studies die geen aantoonbaar bewijs konden leveren dat ashwagandha pscyhologische klachten voldoende behandelt.

Een studie uit 2011 toonde aan dat withania somnifera geen invloed had op de verbetering van erectiestoornis bij mannen met een psychogene erectiestoornis. Het effect van de groep was vergelijkbaar met die van de placebo groep en minder dan 25% (Bron).

Ashwagandha heeft dus wel een direct effect op de fysieke aspecten van de seksualiteit, maar het effect op de verbetering van de psychologische aandoeningen is minder goed aantoonbaar.


Voordelen

• stimuleert aanmaak van testosteron
• verhoogt het libido
• zorgt voor meer sperma
• verbetert kwaliteit van sperma
• vergemakkelijkt harde erectie
• verbetert de uithouding
• relaxeert
• vermindert emotionele spanning
• kan seksuele voldoening bij vrouwen verhogen


Bevatten ashwagandha

Ashwagandha (Withania Somnifera) is een belangrijke component in volgende producten:

Bodybuilding
Erectiepillen
Penisvergroting
Testo-booster
Vetverbranding
Meer sperma
naarboven


Lees er meer over

afbeelding bij artikel Kan ashwagandha (Winterkers) testosteron verhogen?
De significante invloed van ashwagandha op de aanmaak van meer testosteron
afbeelding bij artikel Meer testosteron door fenegriek
Hoe zorgt fenegriek voor de aanmaak van testosteron?
afbeelding bij artikel Welke stoffen zorgen voor meer sperma en vruchtbaarheid?
Welke natuurlijke ingrediënten verbeteren de beweeglijkheid van zaadcellen in sperma?
afbeelding bij artikel Hoe werkt een erectiepil?
De onderlinge verschillen tussen natuurlijke erectiepillen
afbeelding bij artikel Waarom boosten veel erectiepillen testosteron?
De effecten van testosteron op het libido, de erectie, en de aanmaak van sperma
afbeelding bij artikel Alternatief voor erectiepillen
Het verschil tussen geneesmiddelen en natuurlijke erectiepillen
naarboven


Ervaringen met ashwagandha

• Nog geen ervaringen geplaatst

Wees de eerste en help andere bezoekers door je ervaring met Ashwagandha te delen!
Mijn ervaring met ashwagandha

naarboven