Wat is Butea Superba?

Butea Superba is een plant uit Zuid-Oost Azië die er wordt beschouwd als afrodisiacum. Het wordt vaak gebruikt in de door de overheid gereguleerde traditionele Thaise volksgeneeskunde. Thaise mannen gebruiken extracten van butea superba om de seksuele prestaties te verbeteren en om het libido te verhogen. Het zou ook de vitaliteit verbeteren bij mannen en vrouwen.

Studies suggereren dat Butena Superba een grote invloed heeft op de spermaproductie en de kwaliteit van het sperma. Extract van deze stof is dan ook aanwezig in Semenax, de wereldwijd meest populaire spermavolumepil.

Onderzoek

Butea Superba blijkt volgens een aantal klinische studies een aantoonbaar effect te hebben op het spermavolume, en de mogelijkheid van mannen om tot een erectie te komen. Toch dringt verder onderzoek zich op om de hierbij werkzame mechanismen verder bloot te leggen.

Effect op de spermaproductie

Uit een studie uit 2005 blijkt dat Butea superba de aanmaak van sperma stimuleert en een positieve invloed heeft op de beweeglijkheid van zaadcellen bij knaagdieren.

Een behandeling met Butea superba alcoholisch extract gedurende 6 maanden verhoogde de spermaconcentratie aanzienlijk en vertraagde gradueel de verminderde beweeglijkheid van zaadcellen. Er werden geen tekenen van sperma-afwijkingen of aantoonbare testiculaire schade waargenomen. (Bron)

effect van butea superba op sperma concentratie

Fig.1 - De invloed van butea superba op sperma concentratie [*]


[*] Bron: Effects of Long-term Treatment of Butea superba on Sperm Motility and Concentration - Naresuan University, 2005

Onderzoeksresultaten naar effect op sperma

Studies uitgevoerd op knaagdieren toonden aan dat wanneer Butea Superba (de frondosa-soort) aan mannelijke ratten werd gegeven, ze vaker de aandacht van vrouwelijke ratten kregen en vaker ejaculeerden.

Sub chronische behandeling van Butea Superba poedersuspensie bij hoge doses (200 mg / kg) bij mannelijke ratten vertoonde nadelige effecten op bloedchemie, hematologie en bloedtestosteronspiegel. Poedervormig ruw geneesmiddel in doses van 2, 25, 250 en 1250 mg / kg lichaamsgewicht werd gedurende 8 weken toegediend; er was een verhoogd testisgewicht en het aantal zaadcellen bij ratten. Hematologie en de lever- en nierfunctie van alle behandelde groepen vertoonden geen verschil met de controle. (Bron)

Een dosisafhankelijke afname van alleen bloed testosteron, maar niet van LH, was significant verschillend van de controle bij de ratten die werden behandeld met hoge doses plantenpoeder. Deze huidige studie suggereert dat de verstoring van de testosteron spiegel aanzienlijk is, ten minste na 90 dagen consumptie van hoge doses butea superba-poeder. (Bron)

Het ethanolextract van Butea Superba is effectief bij het verbeteren van de erectie van de penis. Het ethanolextract verhoogde in vivo de intracaverneuze druk (ICP). Het verbeterde ook de effecten van cGMP en isobutylmethylxanthine aanzienlijk. Dit suggereert dat Butea Superba kan werken via cAMP / cGMP-routes. (Bron)

Effect op de potentie

In een wetenschappelijke studie wordt naar voor gebracht dat Butea Superba wellicht werkt door de ontspanningscapaciteit van de corpus caverneuze gladde spieren (de twee kamers in de penis) te vergroten. Dat gebeurt -net zoals bij de farmaceutische stoffen sildenafil, vardenafil en tadalafil- via cAMP fosfodiesterase (PDE5) -remming. Er wordt ook aangenomen dat dit op de hersenen werkt door een verbetering van de emotionele seksuele reactie.

PDE 5 wordt vaak het "erectie dodende" enzym in het lichaam genoemd. De enige taak van PDE 5 is het laten leeglopen van erecties.

Mannen die moeite hebben met het bereiken en behouden van een erectie zijn meestal omdat de werking van het PDE 5-enzym niet wordt verminderd. Hoe langer het PDE 5-enzym kan worden afgeremd, hoe langer erecties duren, hoe gemakkelijker erecties kunnen optreden en hoe meer de kamers van de penis kunnen uitzetten. Hierdoor kan de omvang, kwaliteit, volheid, stevigheid en frequentie van erecties toenemen. Geen enkele andere natuurlijke verbinding kan dit doen.

Een eerder klinisch onderzoek naar het effect van Butea superba als behandeling van een erectiestoornis uit 2003 concludeert dat extract van deze plant de mogelijkheid om tot een erectie te komen verbetert. De studie werd uitgevoerd bij mannen die last ondervinden van een erectiestoornis.

Er werd een 3 maand durende gerandomiseerde dubbelblinde klinische studie uitgevoerd bij vrijwilligers met een erectiestoornis tussen 30 jaar ongeveer 70 jaar oud. De bedoeling van het onderzoek was om het therapeutische effect van Butea superba op de erectie te evalueren.

Uit de resultaten blijkt dat de meeste mannen een positief effect merkten op de potentie en geen last ondervonden van nevenwerkingen. (Bron)

Er was een significante verbetering in 4 van de 5 beschrijvende evaluaties van de IIEF-5-vragenlijst. Een schatting van de seksuele rapporten suggereert dat 82,4% van de patiënten een merkbare verbetering vertoonde van de mogelijkheid om tot succesvolle penetratie te komen. Hematologie en bloedchemie-analyse onthulden geen merkbare verandering.

Een studie uit 2006 suggereert dat Butea superba effectief de intracaverneuze druk verhoogt en de erectie verbetert. De studie werd uitgevoerd om de effecten van dit extract op de erectie functie van ratten nader te onderzoeken. (Bron)

De klinische studies over Butea Superba en de erectogene effecten ervan lijken evenwel hun tekortkomingen te hebben, dus hoewel dit kruid mogelijk een hulpmiddel kan zijn voor het verbeteren van de erectie, is het momenteel niet onomstotelijk bewezen dat dit het geval is.

Effect op libido

Er is tot op heden nog geen klinisch onderzoek voorhanden naar de effecten van butea superba extract op het libido. De oorsprong van de aan dit natuurlijke extract gelinkte effecten is dan ook nog geheel onbekend. Wel staat vast dat de wortels van Butea superba zogenaamde flavonoïden en flavonoïde glycosiden bevatten, evenals sterolverbindingen, waaronder β-sitosterol, campesterol en stigmasterol. (Bron)

Er is veel meer onderzoek gedaan naar de effecten op de erectie en op de aanmaak van sperma dan naar het effect op het libido.

Aanwezigheid in sperma volumepillen

Butea superba is een onmisbaar bestanddeel in de populaire sperma volumepil Semenax. De aanwezigheid van dit kruid zou dan ook één van de grootste troeven kunnen zijn voor het grote succes van dit middel.

Mogelijke bijwerkingen

Butea Superba heeft een invloed op de testosteron spiegel maar voor zover bekend weinig tot geen bijwerkingen.

Meer achtergrond over Butea Superba

Butea superba Roxb (Leguminosae) wordt vaak aangetroffen in Thaise loofbossen en heeft de binnenlandse benaming 'Rode Kwao Krua' of 'Kwao Krua Deng'. De plantenknollen worden er al eeuwenlang geconsumeerd als traditioneel medicijn voor de stimulatie van mannelijke seksuele kracht.

Universiteit van Thailand

De eerste wetenschapper die baanbrekend onderzoek verrichtte naar de effecten van deze plant was Dr. Wichai Cherdshewasart, een biomedisch onderzoeker aan de prestigieuze Chulalongkorn Universiteit in Thailand. Hij identificeerde als eerste de actieve component van de Butea Superba en verstrekte onderbouwde wetenschappelijke gegevens en klinische tests, die het natuurlijke vermogen bevestigden om de erectie significant te verbeteren.

Dr. Wichai, zoals hij bekend is, heeft tal van wetenschappelijke diploma's, maar hij wordt bovenal beschouwd als een etno-farmacoloog. Etnofarmacie is de studie van de biologische eigenschappen van planten en plantcomponenten voor mogelijke medicinale behandelingen. Veel waardevolle medicijnen in de wereld van vandaag zoals atropine, efedrine, tubocurarine, digoxine, morfine en guanidine kwamen in gebruik door onderzoek naar traditionele inheemse natuurlijke behandelswijzen. 'S Werelds grootste farmaceutische bedrijven hebben een aantal etno-farmacologen en chemici in dienst die van planten afgeleide medicijnen gebruiken als prototypes van synthetische derivaten die ze vervolgens op de markt kunnen brengen.

Door zijn onderzoek ontwikkelde dr. Wichai een uniek extractie- en bereidingsproces terwijl hij de unieke actieve component in Butea Superba die zo effectief is voor het bevorderen van een erectie identificeerde en isoleerde. Momenteel is Dr. Wichai een professor aan de afdeling Biologie aan de Chulalongkorn Universiteit in Thailand, vaak aangeduid als "Het Harvard van Thailand", vanwege de hoge academische normen en de prestaties van de faculteit.

Erkenning

Dr. Wichai begon zijn onderzoek naar Butea Superba in 1991, eerst door te reizen door landelijke delen van Noord-Thailand om de beste, krachtigste soorten Butea Superba te zoeken en te identificeren. Hij werkte hier naar toe door de botanische kenmerken te onderoeken, chemische analyse te doen, de consumptiegeschiedenis in kaart te brengen, toxicologische testen af te nemen, evenals laboratorium- en niet-menselijke klinische testen te starten.

In 1998 benoemde Koning Bhumibol uit Thailand hem tot de Nationale Raad voor Bioveiligheid van Thailand, een groep die zich bezighoudt met de bescherming en het behoud van de natuurlijke planten die alleen in Thailand voorkomen. De internationale organisatie Greenpeace prees zijn inspanningen om genetisch gemodificeerd voedsel uit Thailand te verbieden in een van hun recente spraakmakende internationale campagnes.

Met zijn ontdekking van de actieve component in butea superba verbaasde Dr. Wichai heeft de wetenschappelijke gemeenschap. Zijn baanbrekende ontdekking is geen toeval. Hij heeft meer dan 12 jaar besteed aan het onderzoeken, bestuderen en testen van dit plantenextract, zowel in de jungle van Thailand als in zijn laboratorium. In 2003 werd zijn historische menselijke klinische proef voor het eerst gepresenteerd aan de wetenschappelijke gemeenschap. Het kreeg meteen lovende recensies. Zijn werk werd snel gevalideerd door toonaangevende wetenschappelijke en medische tijdschriften over de hele wereld. In 2004 werd hij genomineerd voor de prestigieuze International Biomedical Researcher of the Year Award van het Royan Institut. Dit is een jaarlijkse prijs voor het uitstekende onderzoek in reproductieve biomedicine en etnofarmacologie.

In 1999 kwam een ​​onderzoeksteam van het Ramathibodi Hospital samen met het team van het 'Institute of Thai Traditional Medicine'. Het werd financieel ondersteund door de Thai Traditional Medicine Foundation en technische ondersteuning van het 'Department of Medical Sciences' van het ministerie van Volksgezondheid. Het team begon dierproeven voor acute en semi-chronische toxicologie van Butea Superba, geproduceerd door Dr. Cherdshewasart. De verkregen gegevens zullen in de toekomst worden gebruikt bij het ontwerpen van klinische testen op mensen.

Gecontroleerde teelt

Mannen uit heel Thailand en andere delen van het oosten reizen grote afstanden om naar de heuvels van Thailand te gaan op zoek naar de Butea Superba-plant. Als gevolg van deze activiteit voerde de Thaise regering haar inspanningen op om de illegale pluk van Butea Superba te bestrijden en overweegde het een verbod op de export van de fabriek om handel naar het buitenland te voorkomen.

Extract voor deze stoffen worden tegenwoordig gelukkig niet meer uit planten uit de natuur gehaald maar via klonen worden de planten met de hoogste concentratie flavonoïde en flavonoïde glycosiden geselecteerd en geteeld door de lokale biologische landbouwers.


Voordelen

Butea Superba is mogelijkerwijs effectief bij het

• helpen bij problemen met de erectie (erectiestoornis)
• verbeteren van de erectie
• verhogen van het libido
• bevorderen van de beweeglijkheid van zaadcellen
• stimuleren van de aanmaak van meer sperma
• verhoging van het energieniveau
• verbetering van de seksuele prestaties

Bevatten Butea Superba

Butea Superba is een belangrijke component in volgende producten:

Meer sperma
naarboven


Lees er meer over

afbeelding bij artikel Welke stoffen zorgen voor meer sperma en vruchtbaarheid?
Welke natuurlijke ingrediënten verbeteren de beweeglijkheid van zaadcellen in sperma?
afbeelding bij artikel Hoe werkt een erectiepil?
De onderlinge verschillen tussen natuurlijke erectiepillen
afbeelding bij artikel Hoe kan je meer sperma kan aanmaken?
De natuurlijke stoffen die de aanmaak van meer sperma stimuleren
afbeelding bij artikel Waarom boosten veel erectiepillen testosteron?
De effecten van testosteron op het libido, de erectie, en de aanmaak van sperma
afbeelding bij artikel Hoeveel sperma maakt een man en hoe ver kan je ejaculeren?
Hoeveel sperma maakt een man gemiddeld aan?
naarboven


Ervaringen met Butea Superba

• Nog geen ervaringen geplaatst

Wees de eerste en help andere bezoekers door je ervaring met Butea superba te delen!
Mijn ervaring met Butea Superba

naarboven