Wat is Catuaba?

Catuaba is een extract van de schors van een aantal boomsoorten die inheems zijn in Brazilië. De meest gebruikte soorten zijn afgeleid van de bomen Trichilia catigua en Erythroxylum vaccinifolium. Andere catuaba-preparaten gebruiken de schors van bomen van de geslachten of families Anemopaegma, Ilex, Micropholis, Phyllanthus, Secondatia, Tetragastris en soorten uit de Myrtaceae.

Oorsprong en traditioneel gebruik

De naam vindt zijn oorsprong in een Guarani-woord dat betekent "wat de Indiaan kracht geeft".

Extracten van de schors van deze bomen worden in de traditionele Braziliaanse geneeskunde gebruikt als een afrodisiacum en een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel. Deze claims zijn echter (nog) niet bevestigd in wetenschappelijke studies. In catuaba wordt een groep van drie alkaloïden gevonden, genaamd catuabine A, B en C. Deze stoffen vind je bijvoorbeeld ook in caffeïne en andere stimulerende natuurlijke stoffen.

Catuaba is een dopamine-heropname remmer. Een ander kruid dat deze eigenschap deelt is het coca-blad. De actieve stoffen in coca hebben echter ook een invloed op nor-adrenaline en serotonine. Catuaba heeft minder effect op het serotonine gehalte dan op het dopamine gehalte in het lichaam. Het zou stimulerend werken, je stemming verbeteren en volgens sommigen ook angstgevoelens verminderen.

Catuaba is zo populair in Brazilië dat het wordt toegevoegd in veel alcoholische dranken. Zo zijn er in het land bijvoorbeeld wijnen en gefermenteerde vruchtencocktails te koop met daarin catuaba extract. Deze worden verkocht als liefdesdrankjes.

Effecten

Bij de bevolking en in de inheemse Braziliaanse volksgeneeskunde staat catuaba dus voornamelijk gekend als afrodisiacum. Het zou daarnaast ook mogelijkerwijs zorgen voor een betere gemoedstoestand en een groter gevoel van zelfvertrouwen en welbehagen. Het zou ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben bij bacteriële infecties en het algemene energie niveau een boost geven.

Andere eigenschappen die aan catuaba worden toegeschreven zouden erop kunnen wijzen dat het ook kan worden aangewend als remedie tegen slapeloosheid, angst stoornissen, depressieve klachten, zijn een verbetering van het libido en de potentie. Toch zijn er hiervoor geen wetenschappelijke studies voorhanden. De studies die er al over bestaan gaan voornamelijk over het gebruik van catuaba extract tegen infecties, als anti-oxidant, als stimulans voor het geheugen, en de mogelijk positieve invloed op de geestelijke gezondheid.

Tenslotte wordt het lokaal ook gebruikt voor de verbetering van de erectie, en het tegengaan van vermoeidheid , slaperigheid, slapeloosheid, obesitas en geheugenproblemen. (Bron)

Wetenschappelijk onderzoek

Er is helaas nog niet veel klinisch onderzoek voorhanden naar het effect van catuaba op mens en dier, en al zeker niet op het libido of de potentie. De beweringen van de traditionele Braziliaanse volksgeneesheren heeft men dus nog niet kunnen staven met echt klinisch onderbouwde wetenschappelijke proeven.

Wel staat klinisch vast dat catuaba een invloed kan hebben op de geestelijke gezondheid van knaagdieren. Een studie uit 2004 onderzocht het effect van catuaba als antidepressivum bij knaagdieren. In de studie probeert men ook de processen bloot te leggen die hiervoor verantwoordelijk zouden kunnen zijn.

Hiervoor werden zowel in vivo als in vitro testen uitgevoerd. Zo werd bij muizen en ratten een geforceerde zwemtest uitgevoerd. Met in vitro testen onderzocht men de vrijgave en heropname van monoamine in synaptosomale preparaten.

Een orale behandeling met het extract van T. catigua (catuaba) veroorzaakte antidepressiva-achtige effecten in het geforceerde zwemmodel bij zowel muizen als ratten. Anti-immobiliteitsacties van T. catigua-extract in muizen werden significant omgekeerd door haloperidol of door chloorpromazine, maar niet door pimozide, ketanserin, spiroxatrine of p-chloorfenylalanine. In vitro verhoogde T. catigua-extract de afgifte van serotonine, en vooral dopamine, en remde het de opname ervan uit synaptosomale preparaten van rattenhersenen.

Dat betekent dat er meer serotonine en dopamine in het bloed circulatie aanwezig is onder invloed van catuaba. De aanwezigheid van meer serotonine kan een gunstig effect hebben op depressieve klachten en het algemeen gevoel van welbehagen.

De studie leverde overtuigend bewijs voor een dopamine-gemedieerd antidepressivum-achtig effect van de actieve stoffen die aanwezig zijn in het hydroalcoholische extract van T. catigua bij muizen en ratten. Het effect kon worden aangetoond bij in vivo en in vitro technieken. De auteurs suggereren daarom dat een gestandaardiseerd T. catigua-extract of de gezuiverde bestanddelen ervan mogelijk interessant zijn voor de behandeling van depressieve stoornissen. (Bron)

Een voorlopig klinisch onderzoek naar hef effect van trichilia catigua (catuaba) op het centrale zenuwstelsel van muizen werd in 2011 uitgevoerd. Het lijkt namelijk inderdaad te suggereren dat de aanwezige stoffen een invloed kunnen hebben op het geheugen en een verbetering van de stemming en gemoedstoestand van de dieren. De auteurs merken hierbij wel op dat er voldoende hoge concentraties moeten worden gebruikt, en dat het nog onduidelijk is dat de verbetering van het humeur te wijten is aan de stimulerende werking van catuaba, of aan de veranderende serotonine en dopamine niveau's in het bloed. (Bron)

Een studie uit 1992 toonde aan dat catuaba-extracten van Catuaba casca (Erythroxylum catuaba Arr. Cam.) nuttig waren bij het voorkomen van mogelijk dodelijke bacteriële infecties en HIV-infecties bij muizen. (Bron)

Zuiverheid en afkomst

Er is ook een studie uit 2004 die vast stelt dat er in een aanzienlijk deel van de verkochte producten met catuaba een andere of variabele dosis actieve stoffen zit dan het etiket vermeld. Het is dus aangewezen om een betrouwbare producent te kiezen als U besluit om dit extract te gaan uitproberen.

Slechts een minderheid van de onderzochte Catuaba-monsters in de studie bevatte de stoffen die op de etiketten werden geclaimd. Meer dan de helft van de producten was vervalst met verschillende andere ruwe grondstoffen. Het merendeel van de monsters bevatte wel een extract afkomstig van de schors van de Trichilia catigua. De TLC-vingerafdrukken bevestigden de heterogeniteit ervan, en in 50% van de monsters werden tropaanalkaloïden met verschillende concentraties gedetecteerd. (Bron)

Conclusie

Er is veel te weinig onderzoek gedaan naar de werking van catuaba om vast te stellen welke uitwerking dit extract heeft op het lichaam. Toch wordt het door de Braziliaanse bevolking als afrodisiacum beschouwd, en wordt het sinds de eeuwwisseling als dusdanig ook toegevoegd aan supplementen die de seksualiteit moeten verbeteren.

Omdat in een onderzoek wordt gesuggereerd dat het middel de vruchtbaarheid van vrouwelijke ratten kan verminderen, is catuaba wellicht af te raden of zelfs niet geschikt voor vrouwen.

Mogelijke bijwerkingen

Er is weinig bekend over de veiligheid van catuaba. Er kunnen bijwerkingen optreden zoals hoofdpijn, duizeligheid en overmatig zweten.

Hoewel het vaak op de markt wordt gebracht als supplement voor de verbetering van de mannelijke seksualiteit, rapporteerde een onderzoek uit 2015 in het Journal of Ethnopharmacology dat een extract van Trinchilia catigua de vruchtbaarheid bij vrouwelijke ratten verminderde. Daarom wordt het gebruik van catuaba bij vrouwen enigzins afgeraden.


Voordelen

  • verhoogt het libido
  • geeft energie
  • verbetert de stemming
  • vergroot het uithoudingsvermogen
  • stimuleert het geheugen


Bevatten Catuaba

Catuaba is een belangrijke component in volgende producten:

Erectiepillen
Seksuele uithouding
Meer sperma
naarboven


Lees er meer over

afbeelding bij artikel Risico's van erectiepillen
Zijn de psychologische effecten van Ginkgo etc.. gevaarlijk?
afbeelding bij artikel Vragen over het gebruik van VigRX Plus
Tips & vragen over het optimale gebruik van VigRX Plus
naarboven


Ervaringen met Catuaba

• Nog geen ervaringen geplaatst

Wees de eerste en help andere bezoekers door je ervaring met Catuaba te delen!
Mijn ervaring met Catuaba

naarboven