Wat is Fenegriek?

Fenegriek is een kruid dat al lang wordt gebruikt in de alternatieve geneeskunde. Het komt vaak voor in Indische gerechten en wordt vaak verkocht als voedingssuplement.

Het is een plant van ongeveer 60 tot 90 cm hoogte, heeft kleine witte bloemen en goudkleurige zaden. Het is al bekend sinds de oudheid, en komt voor in het gebied rond de Middelandse zee. Het wordt soms benoemd als Grieks hooi.

Extracten ervan worden al duizenden jaren gebruikt in de alternatieve en Chinese geneeskunde om verschillende symptomen te behandelen. Het heeft een hoge voedingswaarde en is een sterk anti-oxidant.

Waar wordt het voor gebruikt?

Fenegriek wordt aangewend als een natuurlijk middel tegen een erectiestoornis, tegen een verminderen van de vruchtbaarheid, en om seksuele lustgevoelens bij mannen en vrouwen te verhogen.

De stof wordt in moderne voedingssuplementen ook aangewend om de aanmaak van testosteron te verhogen.

Fenegriek en testosteron

Extracten van dit kruid worden tegenwoordig vaak aangewend door mannen om op natuurlijke manier het testosteron gehalte te verhogen. Klinische studies tonen aan dat het gebruik van fenegriek inderdaad de hoeveelheid testosteron in het lichaam verhoogt.

Testosteron is het belangrijkste seks-hormoon bij mannen (maar is ook aanwezig bij vrouwen) en beïnvloedt alle seksuele functies waaronder ook het libido. Maar het werkt ook in op het energieniveau, het uithoudingsvermogen en de cognitieve functie.

Het gehalte aan testosteron vermindert met de leeftijd. Geschat wordt dat een groot deel van de mannen boven de 45 een tekort aan testosteron hebben. Het kan worden aangepakt met hormoon behandeling, of met natuurlijke extracten.

Natuurlijke fenegriek extract bevat saponinen, een stof waarvan wordt aangenomen dat ze de productie van testosteron verhoogt. Onder deze saponinen is protodioscine het type dat het meest effectief is voor het verhogen van de aanmaak van testosteron.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat het innemen van ongeveer 500mg fenegriek extract per dag het testosteron boost en het libido verhoogt (Bron.)

Fenegriek en libido

Sommige studies concluderen dat fenegriek extract ook kan zorgen voor een hoger libido. Het libido van een man is namelijk rechtstreeks afhankelijk van de hoeveelheid testosteron in het lichaam. Als een man last ondervindt van verminderde seksuele gevoelens dan kan dat te wijten zijn aan een te laag testosteron gehalte. Fenegriek kan hierbij helpen omdat het de aanmaak van meer testosteron stimuleert.

Fenegriek en beter sperma

Fenegriek werkt positief op de vruchtbaarheid en de kwaliteit van sperma. Uit een studie uit 2017 bleek dat het innemen van deze stof bij meer dan 80% van de proefpersonen de actieve beweeglijke zaadcellen verhoogde. De studie ging uit van een periode van 12 weken (Bron.)

Mogelijke bijwerkingen

Fenegriek blijkt veilig te gebruiken bij gezonde personen.

Bij de minder ernstige bijwerkingen kan diarrhee of indegestie voorkomen.

Het kan de eetlust verminderen, Omdat het de bloedsuikerspiegel beïnvloedt wordt fenegriek niet aangeraden bij personen met diabetes.

Meer uitleg over fenegriek

Fenegriek is een sterk anti-oxidant. Het bevat oa. saponinen, choline, inositol, biotine, vitamine A, B en D, koper en ijzer.

In de afgelopen jaren zijn veel nieuwe studies uitgevoerd om te onderzoeken waarom fenegriek de testosteron spiegel zo sterk beïnvloedt. Het blijkt dat hiervoor meer dan één mechanisme verantwoordelijk is.

Fenegriek zaad bevat een aantal steroïde saponinen. Deze zijn verantwoordelijk voor een stijging van het niveau lichaamsgebonden testosteron.

Via een ander proces zal dit kruid de dihydrotestosteron waarden verlagen. Het blokkeert de omzetting naar andere gerelateerde hormonen zoals DHT. Dit is een stof waar testosteron zich normaal gesproken van nature naar omzet. Omdat fenegriek dit proces vermindert zal er minder van dit secundair hormoon aangemaakt worden. Het meer potente testosteron blijft zo in grotere concentratie aanwezig en er zal meer testosteron in het bloedplasma blijven.

De stimulatie van androgene activiteit als gevolg van de aanwezigheid van sapogeninen/glycosiden is een derde mechanisme waardoor fenegriek de aanmaak van meer testosteron stimuleert. Ook ethanol komt vrij bij inname van dit kruid. Ook dit veroorzaakt een stijging van het niveau van testosteron.

Fenegriek zit boordevol zink, magnesium en selenium en heeft het vermogen om de remmen op geslachtshormoonbindend globuline (SHBG) te remmen. Dit eiwit is verantwoordelijk voor het opslokken van testosteron in je bloedbaan, dus als het wordt geremd, kan je 'vrije' testosteron zijn werk veel effectiever doen.

Studies tonen aan dat zelfs met bescheiden hoeveelheden van het kruid, zowel de totale als de vrije hormoonspiegels aanzienlijk stijgen. (Bron: Wilborn, C. et al. Effecten van een vermeende aromatase en 5α-reductaseremmer op hormoonprofielen bij mannen van middelbare leeftijd )


Voordelen

  • stimuleert aanmaak van testosteron
  • verhoogt het libido
  • verbetert de kwaliteit van sperma


Bevatten Fenegriek

Fenegriek is een belangrijke component in volgende producten:

Bodybuilding
Erectiepillen
Penisvergroting
Testo-booster
naarboven


Lees er meer over

afbeelding bij artikel Kan ashwagandha (Winterkers) testosteron verhogen?
De significante invloed van ashwagandha op de aanmaak van meer testosteron
afbeelding bij artikel Meer testosteron door fenegriek
Hoe zorgt fenegriek voor de aanmaak van testosteron?
afbeelding bij artikel Welke stoffen zorgen voor meer sperma en vruchtbaarheid?
Welke natuurlijke ingrediënten verbeteren de beweeglijkheid van zaadcellen in sperma?
afbeelding bij artikel Hoe werkt een erectiepil?
De onderlinge verschillen tussen natuurlijke erectiepillen
afbeelding bij artikel Het verschil tussen pillen voor penisvergroting en erectiepillen
Het subtiele verschil tussen erectiepillen penisvergrotingspillen
afbeelding bij artikel Waarom boosten veel erectiepillen testosteron?
De effecten van testosteron op het libido, de erectie, en de aanmaak van sperma
naarboven


Ervaringen met Fenegriek

• Bericht #1:

Ik man met vrouwlelijke gevoelens , superblij met Fenegriek . Ik wilde borsten hebben op een natuurlijke wijze , en dit is me echt gelukt . Voel me in het algemeen gelukkiger en beter en trots op mijn borsten dien zeker gegroeid zijn . Dank u wel Fenegriek !

Man, 53 jaar
Geschreven door Phil op 22 september 2022

Mijn ervaring met Fenegriek

naarboven