Wat is Guarana?

Guarana groeit in het Amazone woud, het is een plant die een vochtig tropisch klimaat nodig heeft om te kunnen groeien. Het is een kruipplant die tot 12 meter hoog wordt. De rode vrucht van de guarana plant is erg opvallend en groeit altijd in trossen. Wanneer de vrucht rijp is barst de schil open en komen de zwarte zaden tevoorschijn. De zaden van een guarana plant hebben een witte schil eromheen wat maakt dat guarana vruchten er wat uitzien als oogballen.

Voor het maken van extract van deze plant worden de zaden en de vrucht gebruikt. Guarana verbetert de alertheid en is een uitstekend middel tegen vermoeidheid en slaperigheid. Het belangrijkste actieve ingrediënt in guarana is cafeïne, de zaden bevatten tot 7% van deze stof, drie keer meer dan koffiebonen.

Seksuele voordelen

De belangrijkste reden waarom guarana kan worden toegevoegd aan de formule voor een libidopil is dat het de bloedcirculatie vergemakkelijkt. Het zorgt voor een betere bloeddoorstroming naar de penis, waardoor de penis sneller in erectie kan komen.

Daarnaast wordt guarana gebruikt om de fysieke prestaties te verbeteren. Het zorgt voor een groter uithoudingsvermogen wat kan leiden tot langere seks. Daarom kan je het ook terugvinden in natuurlijke pillen die het orgasme uitstellen.

Guarana's effect op sperma en de vruchtbaarheid

Een studie die vorig jaar werd gepubliceerd beoordeelde het effect van Paullinia pinnata om na te gaan hoe de testosteron niveaus in het bloed en in de testikels afnemen onder invloed van dit kruid. Het doel was ook in kaart te brengen wat het effect ervan is op de vruchtbaarheid en de aanmaak van sperma.

De resultaten schetsen een negatief beeld over het effect van guarana op de vruchtbaarheid Het onderzoek werd gedaan bij ratten die men een hoge dosis deed consumeren.

De hoeveelheid testosteron, follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon werden getest bij gegroepeerde ratten die oraal werden behandeld met 1000 mg/kg PPRE gedurende 60 dagen. Het gewicht van de testikels werd voor en na deze periode gemeten.

Sperma werd beoordeeld op het aantal spermatozoa, de beweeglijkheid en morfologie. Er werden ook testen uitgevoerd om pathologische veranderingen in teelballen te beoordelen. Ook de hoeveelheid testiculair testosteron werd bekeken.

Resultaten

Hoewel de behandeling niet resulteerden in een significante verlaging van testosteron in het bloed, was er een significante verlaging in plasma-luteïniserend hormoon en follikelstimulerend hormoon.

Er was een significante vermindering in de beweeglijkheid en telling van het aantal zaadcellen. Ook zag men morfologische veranderingen en meerdere anomalieën in de spermatozoïden. Men zag ook een significante afname van testiculair testosteron.

De testosteron niveaus waren lager bij de behandelde groep. Het negatieve effect van guarana op de aanmaak van sperma kan te wijten zijn aan interferentie met de functie van de hypofyse voorkwab. Dit heeft ook een direct effect op de testikels. De primaire effecten van FSH en androgeen lijken vergelijkbaar te zijn bij knaagdieren, primaten en andere zoogdieren, en dus kan het effect dat op hormonen wordt uitgeoefend, worden geëxtrapoleerd naar mensen.

De verlaagde hormoonspiegels zouden ook een verklaring zijn waarom de spermatogenese en dus de kwaliteit van het sperma negatief wordt beïnvloed.

Guarana blijkt bij langdurig gebruik dus nadelige effecten te hebben op de voortplanting en is daarom mogelijk niet veilig voor gebruik bij gezonde mannen met een kinderwens.

Mogelijke bijwerkingen

Guarana bevat veel cafeïne en heeft een aantal bijwerkingen zoals slapeloosheid of moeilijkheden om in slaap te vallen. Ook kan het een verhoogd gevoel van angst veroorzaken. Andere nevernwerkingen zijn een verhoogde bloeddruk.

Overmatig gebruik van guarana kan ook uitdrogingsverschijnselen veroorzaken. Wie allergisch is aan cafeïne kan best ook geen guarana gebruiken. Zwangere vrouwen wordt afgeraden om hoge dosissen van dit kruid te gebruiken.

Meer uitleg over Guarana

Alternatieve namen voor guarana zijn quarana, quarane, cupana, Braziliaanse cocoa, uabano en uaranzeiro.

Guarana bevat veel cafeïne alkaloïden en wordt daarom voornamelijk gebruikt om de prestaties te verbeteren, uithoudingsvermogen te vergroten, en als eetlustremmer. In het verleden werd guarana in bepaalde afslankpillen gecombineerd met ephedra door het eetlustremmende effect van de veel cafeïne bevattende guarana-extracten.

De combinatie van ephedra met guarana kan gevaarlijk zijn en wordt niet aanbevolen. Cafeïne heeft namelijk een versterkend effect op de werking van de stoffen in guarana en dit kan gevaarlijke effecten hebben op de bloeddruk. Ephedra is intussen verboden in natuurlijke supplementen in ons land.


Voordelen