Huang jing (Rhizoma polygonati)

Geschikt voor  
Afbeelding van Huang-jing

Wat is Huang jing?

Huang jing (Rhizoma polygonati) is de Chinese benaming voor Salomonszegel, ook bekend onder de naam Polygonatum. Het wordt al lang beschouwd als een geweldig Chinees kruid dat goed is voor het verlengen van het leven.

Volgens een mythe van Taoïsten kan langdurige consumptie van dit kruid iemand onsterfelijk maken. Het wordt tegenwoordig gebruikt als een stimulerende Qi-tonic door het in wijn te laten weken of te stoven met kip. Zoals u weet, kunnen opwekkende middelen over het algemeen de eetlust min of meer bederven. Polygonatum is een van de uitzonderingen vanwege de relatief langzame afgave. Dat wil zeggen, zijn stimulerende kracht zal niet allemaal in één keer worden vrijgegeven. Het lichaam zal de stof gestaag en langzaam opnemen waardoor het de eetlust niet vermindert zoals andere opwekkende middelen.

Huang Jing heeft wordt een uitgebreid medicinaal gebruik heeft en veel populaire recepten. Het is, in tegenstelling tot het dure Cordyceps Sinensis (Dong Chong Xia Cao) en Ren Shen (Ginseng), zo goedkoop is dat iedereen het zich kan veroorloven. Een aantal families van deze plant groeien ook in Nederland en België (Bron).

Botanische eigenschappen

Polygonatum Sibiricum is een overwinterend kruid. Kruiswortels zijn vlezig, geel-witt, enigszins plat en rond en bestaan uit verschillende stengels vol littekens. Stengels zijn rechtopstaand, cilindrisch, enkelvoudig, 50 tot 80 cm hoog en kaal. Bladeren zijn zittend en meestal 4-5 gerangschikt in kransen.

De bladeren zijn 7 tot 11 cm lang en 5 tot 12 mm breed. De bloemen zijn oksel hangend en hebben 1,5 tot 2 cm lange steeltjes. De vrucht is bolvormig, heeft een diameter van 7 tot 10 mm en is zwart als hij rijp is. Hij bloeit van mei tot juni en de oogsttijd is van juni tot juli.

Gebruik van Huang Jing

De wortelstok wordt al eeuwenlang medicinaal gebruikt en verwijst naar de gedroogde wortelstokken van Polygonatum kingianum, Polygonatum sibiricum of Polygonatum cyrtonema Hua. De wortels zijn daarom ook algemeen bekend als Siberische Salomonszegel, Polygonati Rhizoma of Siberisch Solomonszegel Rizoom.

Een groot deel van deze plantenfamilie groeit in China. Daar wordt voornamelijk polygonatum sibiricum, polygonatum cyrtonema en polygonatum kingianum geteeld. De oogsttijd is in de lente en herfst. Verwijder na het graven de vezelige wortels, was ze met water, doe ze in kokend water om licht te verbranden of grondig te stomen, droog ze en snijd ze in dikke plakjes.

De voordelen van Huang Jing

De belangrijkste chemische bestanddelen zijn steroïde saponinen, Polygonatum sibiricum polysachariden A, B, C, oligosachariden A, B, C, zetmeel en aminozuren.

Wanneer we zoeken naar stimulerende middelen tegen ouderdom denken we vaak aan ginseng en andere zeldzame dure kruiden. Ook rhizoma polygonati is een ideale energie-verstrekker voor ouderen die het lichaam moeten verzorgen en versterken.

Dit kruid bezit veel gezondheidsvoordelen die vooral voor ouderen voordelig zijn. Het is geod om de spieren op te bouwen, beenmerg te versterken, verdubbelt de fysieke kracht, houdt het lichaam jong, is goed voor de huid, het kan de vergrijzing van haar tegengaan, en is goed voor het gebit.

Essentieel gebruik en indicaties van rhizoma polygonati omvatten consumptieve hoest, longdroge hoest, gebrek aan kracht, verminderde eetlust en droge mond, diabetes, pijn en zwakte van taille en knieën als gevolg van nierfalen. Het kan ook impotentie tegengaan en het gaat nachtelijk plassen tegen ten gevolge van prostatitis. Het kan ook tinnitus verminderen en een verminderd zicht tegengaan. Het helpt ook tegen vroegtijdige vergrijzing van de haren, dunheid en zwakte, en lepra en ringworm.

Mogelijke bijwerkingen

De stof wordt algemeen als veilig en niet schadelijk voor de volksgezondheid beschouwd. De stof is wordt wel afgeraden bij diabetici omdat het de suikerspiegel kan verlagen. Het wordt wel afgeraden huang jing te gebruiken als men last heeft van de spijsvertering, of bij depressie.

Meer uitleg over huang jing ho

1. Het kan de immuunfunctie verbeteren, de synthese van DNA, RNA en eiwit bevorderen en de transformatie van lymfocyten bevorderen.
2. Het heeft een significant effect op de bestrijding van mycobacterium tuberculosis.
3. Het remt een verscheidenheid aan pathogene schimmels, tyfusbacillus en Staphylococcus aureus.
4. Het kan de coronaire bloedstroom verhogen, de bloeddruk verlagen, het bloedvet verminderen en de mate van kransslagaderartheromatose verminderen.
5. Het remt de door epinefrine geïnduceerde hyperglykemie aanzienlijk.
6. Het remt de bijnierschors en gaat veroudering tegen.
7. Onderzoek toont aan dat polygonati rhizoma-extract de hoeveelheid bloedingen bij muizen zou kunnen verminderen (Bron).Voordelen

  • verbetert de bloed doorstroming
  • vergemakkelijkt bekomen van een erectie
  • gaat vergrijzing tegen
  • remt het verouderingsproces


Bevatten Huang jing

Huang jing (Rhizoma polygonati) is een belangrijke component in volgende producten:

Geen producten gevonden die huang jing bevatten
naarbovenErvaringen met Huang jing

• Nog geen ervaringen geplaatst

Wees de eerste en help andere bezoekers door je ervaring met Huang jing te delen!
Mijn ervaring met Huang jing

naarboven