Wat is L-Taurine?

L-Taurine is een aminozuur dat de productie van testosteron verhoogt en de beweeglijkheid van zaadcellen in (vruchtbaar) sperma verbetert. Studies tonen ook aan dat het een effect kan hebben op de verbetering van een erectie.

Onderzoek toont daarnaast aan dat hoge aanwezigheid van taurine in het lichaam kan helpen om hart- en vaataandoeningen te voorkopen. Het kan ook helpen tegen de risico's van een te hoge bloeddruk. Belangrijkste voor ons is dat er een sterke relatie bestaat tussen het gehalte van deze stof in het lichaam en de vruchtbaarheid van mannelijk sperma.

Functie van L-Taurine in sperma

Spermacellen zijn speciaal aangepast om hun reis door de vagina, baarmoederhals en baarmoeder te overleven om een ​​ei te bereiken en te bevruchten. Ze overleven deze moeilijke reis door hun vorm en structuur. Hoewel geweten was hoe het ontwerp van de zaadcel het in leven houdt tijdens de veranderingen in de omgeving waarin het zich bevindt, maar de mechanismen achter dat ontwerp werden tot nu toe slechts gedeeltelijk begrepen.

Dat er een verband is tussen taurine en de spermakwaliteit is niets nieuws. Het is aanwezig in de zaad- en zaadvloeistof van veel diersoorten. Lange tijd werd gedacht dat het een belangrijke rol speelde in de beweeglijkheid van het sperma en de morfologie voor zowel natuurlijke als in vitro voortplanting. Sperma-motiliteit is het vermogen van spermacellen om door het vrouwelijke voortplantingskanaal te bewegen. Morfologie verwijst naar de grootte en vorm van het sperma. Bovendien blijken lage taurinesnelheden in sperma goede indicatoren voor mannelijke onvruchtbaarheid.

Dus hoe krijgen zaadcellen hun taurinegehalte? Rijpe zaadcellen kunnen zelf geen eiwitten aanmaken, dus moeten de cellen taurine opnemen als ze door het mannelijke geslachtsorgaan gaan.

Verband tussen taurine en vruchtbaarheid

Een studie uit 2018 betekende de doorbraak bij het bepalen van het belang van taurine voor het vermogen van sperma om het bevruchtingsproces te overleven. Deze ontdekking hielp onderzoekers te begrijpen hoe sperma in staat is om hun vorm en functie te behouden tijdens het hele proces van bevruchting. De volgende stap was om verder te onderzoeken waarom deze stof zo'n actieve rol speelt in de gezondheid van zaadcellen en een indicator kan zijn voor onvruchtbaarheid bij mannen.

Het onderzoek vond een significante relatie tussen vruchtbaar sperma en de concentratie van taurine in sperma. Een hogere taurineconcentratie was een nauwkeurige indicator voor hogere beweeglijkheid van de zaadcellen in sperma. Het werd ook geassocieerd met een toename van de vitaliteit en concentratie van sperma. De onderzoekers schrijven dit toe aan het vermogen van de dit aminozuur om zaadcellen te helpen hun vorm te behouden tijdens het reizen door veranderende omgevingen.

Cellen kunnen veranderingen in hun omgeving, zoals veranderingen in zuurstofniveaus en druk, waarnemen en compenseren. Het membraan van een cel is niet waterdicht, dus dit betekent dat cellen kleine hoeveelheden water kunnen opnemen en afgeven via een proces dat osmose wordt genoemd. Cellen bestaan ​​voornamelijk uit water, dus een verandering in watervolume door osmose kan de algehele vorm van een cel veranderen. De studie toonde aan dat taurineniveaus in zaadcellen kan veranderen met de omgeving om de veranderingen in celvolume veroorzaakt door osmose in evenwicht te brengen.

Het taurine dat spermacellen absorberen tijdens het passeren van het mannelijke geslachtsorgaan helpt hen hun vorm en vitaliteit te behouden. De studie wees uit dat spermacellen met een tekort aan taurine bijna twee keer zoveel kans hadden op morfologieproblemen die leidden tot onvruchtbaarheid bij mannen. Zo kan een spermacel met een verkeerd gebogen staart ineffectief blijven wanneer ze in een omgeving wordt geplaatst die vergelijkbaar is met die van een baarmoeder. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat verhoogde taurinespiegels in sperma daadwerkelijk dienden om defecten in spermavorm te corrigeren. (Bron)

Effect van L-Taurine op sperma

Volgens een studie naar de effecten van deze stof op sperma-eigenschappen tijdens in vitro opslag, ontdekten onderzoekers dat sperma dat met taurine werd behandeld, significant hogere spermamotiliteit, levensvatbaarheid en totale overlevingscijfers vertoonde dan sperma met tekort eraan. Dit is opnieuw te wijten aan het vermogen van dit aminozuur om de integriteit van het spermamembraan te versterken tijdens veranderingen in de omgeving.

Bovendien helpt de stof sperma te beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatie die defecten in spermavorm, beweeglijkheid en bevruchtingspotentieel kan veroorzaken. Dit is vooral belangrijk tijdens IVF wanneer zaadcellen gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van oxidatie.

Taurine en verminderde vruchtbaarheid door leeftijd

Bovenstaande bevindingen kunnen vooral gunstig zijn voor mannen ouder dan 35 die een kind proberen maken. Naarmate je ouder wordt, zal je sperma-telling (de concentratie spermacellen in het sperma) dalen. Er zijn stappen die u kunt nemen, waaronder dieet- en levensstijlveranderingen, om het aantal actieve zaadcellen en de kwaliteit van het sperma te verhogen. Volgens dit nieuwe onderzoek is het verhogen van de hoeveelheid taurine in het dieet een goede manier om de vruchtbaarheid te vergroten. Hierdoor zal de algehele gezondheid van het sperma verbeteren.

Taurine vermindert een erectiestoornis

Volgens een studie uit 2013 kan consumptie van dit aminozuur een erectiestoornis verminderen. De studie onderzocht het verband tussen de stof en de mogelijkheid van de penis om tot een erectie te komen. Het ging ook na hoe het proces dat hiervan aan de basis ligt in mekaar zit.

Er is aangetoond dat de stof overvloedig aanwezig is in mannelijke voortplantingsorganen en kan worden gebiosynthetiseerd door de testikels. Maar de concentratie zal afnemen met het ouder worden. De niveaus van testosteron en de aanmaak van NO(stikstofoxide) bleken al eerder duidelijk te zijn verhoogd door het geven van extra taurine aan oudere ratten. Het is gekend dat het proces van veroudering zal resulteren in een significante afname van seksuele respons en functie. Die kan worden toegeschreven aan een tekort aan androgeen. Verder wordt NO gezien als een cruciale bemiddelaar bij de totstandkomingn van een erectie van de penis.

Dit alles laat uitschijnen dat er een mogelijk verband bestaat tussen de daling van taurine en erectiestoornissen bij oudere mannen.

Het primaire doel van de huidige studie was dus om het effect van dit aminozuur op mannelijke seksualiteit bij ratten te onderzoeken. Het werd 110 dagen in mannelijke ratten (van 20 maanden oud) in water aangeboden. De effecten van taurine op de seksuele respons, het paringsvermogen, niveaus van serum reproductieve hormonen en de aanmaak van NO (stikstofmonoxide) in de penis werden onderzocht.

De resultaten toonden aan dat taurine een erectiestoornis aanzienlijk kan verminderen. Het stimuleert daarnaast het testosteron gehalte in het bloed, en verhoogt de aanmaak van NO (stikstofmonoxide).

De resultaten geven aan dat de stof de seksuele respons en het paringsvermogen bij oudere mannelijke ratten kan verbeteren door het niveau van testosteron en NO te verhogen, maar het exacte mechanisme hiervan moet nader worden onderzocht. (Bron)

Mogelijke bijwerkingen

L-taurine is een zeer veilig voedingssupplement. Taurine mag niet worden gebruikt door mensen die lijden aan epilepsie. Er zijn evenwel weinig tot geen bijwerkingen gevonden bij gebruik van taurinesupplementen.

Meer uitleg over L-Taurine

De toevoeging van zink aan taurine supplementen verhoogt het effect. Ook vitamine B6 geldt als een stimulator. Simultaan gebruik van deze stoffen in gecombineerde ingrediëntenlijst van onderstaande producten wordt dan ook als een voordeel gezien ten opzichte van puur gebruik van l-taurine.

Daarom bevatten de meeste van de hieronder vermelde pillen een formule met onder andere l-taurine en enkele andere stoffen die samen een versterkend effect hebben.


Voordelen

  • verbetert de erectie
  • verhoogt de bloedstroom
  • stimuleert aanmaak testosteron
  • verlaagt de bloeddruk
  • verbetert de beweeglijkheid van zaadcellen
  • verhoogt de kwaliteit van sperma


Bevatten L-Taurine

L-Taurine is een belangrijke component in volgende producten:

Bodybuilding
Erectiepillen
Libidopillen
Penisvergroting
Meer sperma
naarboven


Lees er meer over

afbeelding bij artikel Welke stoffen zorgen voor meer sperma en vruchtbaarheid?
Welke natuurlijke ingrediënten verbeteren de beweeglijkheid van zaadcellen in sperma?
afbeelding bij artikel Hoe werkt een erectiepil?
De onderlinge verschillen tussen natuurlijke erectiepillen
afbeelding bij artikel Het verschil tussen pillen voor penisvergroting en erectiepillen
Het subtiele verschil tussen erectiepillen penisvergrotingspillen
afbeelding bij artikel Waarom boosten veel erectiepillen testosteron?
De effecten van testosteron op het libido, de erectie, en de aanmaak van sperma
naarboven


Ervaringen met L-Taurine

• Nog geen ervaringen geplaatst

Wees de eerste en help andere bezoekers door je ervaring met L-taurine te delen!
Mijn ervaring met L-Taurine

naarboven