Wat is Maca?

Maca (epidium meyenii) staat gekend als de Peruaanse ginseng en groeit in de hooglanden van het Andes gebergte. Het wordt door de lokale bevolking in de eerste plaats aangewend om zijn hoge voedingswaarde maar staat in de lokale geneeskunde ook gekend om zijn verlichting van seksuele en reproductieve aandoeningen, bloedarmoede, gewrichtspijn en het vermindert zelfs depressie.

In tegenstelling tot wat de bijnaam Peruviaanse ginseng doet vermoeden is maca niet verwant aan de ginseng plant en zouden haar biologische eigenschappen afwijken van de meer tonische kwaliteiten van de ginseng plant.

Studies naar effect op het libido, de potentie en de vruchtbaarheid

Laboratorium-onderzoek op dieren heeft aangetoond dat maca pillen de voorplantingsactiviteit van mannelijke ratten verhogen. Het verhoogde de spermaproductie en de vruchtbaarheid van de dieren aanzienlijk. Er werden ook studies verricht op mensen, maar soms werden die met bepaalde doelstellingen opgestart waardoor ze niet als onbevooroordeeld kunnen worden beschouwd.

Eén bepaalde studie concludeerde een toename van seksueel verlangen bij gezonde mannen die tijdens een kuur van 12 weken 1,5 tot 3 gram maca per dag innamen. Deze studie werd evenwel niet uitgevoerd met voldoende betrouwbare criteria om te kunnen spreken van wetenschappelijk klinisch onderzoek.

Een ander onderzoek claimt een toename van de beweeglijkheid van de zaadcellen in sperma van de de man, maar ook dit onderzoek werd uitgevoerd zonder placebo testgroep, en slechts bij een beperkt aantal mannen.

Een studie uit Amerika gaf een merkbaar verbetering van het libido bij mensen aan die antidepressiva namen. Het gaat hier om een dubbel blinde studie die werd uitgevoerd op een groep mensen die SSRI antidepressiva namen. De studie toonde het effect aan van maca op het door deze medicijnen verminderen van het libido (Bron.)

Een meer recent onderzoek toont de relatie aan van maca met de verbetering van het libido bij vrouwen die anti-depressiva namen. De studie werd uitgevoerd in 2014 en werd in 2015 gepubliceerd (Bron.)

Hormonale werking

Bepaalde onderzoekers vermoeden dat maca verbindingen bevat die qua activiteit vergelijkbaar is met testosteron. Er is er klinisch bewijs gevonden dat maca een invloed heeft op de hormoonspiegel van vrouwen. Verandering in testosteronniveau van baseline tot eindpunt correleerde niet significant met verbeteringen in seksueel functioneren in de placebogroep, maar correleerde wel significant in de Maca-groep (Bron.)

Maca heeft het een positieve, verlichtende werking op psychologische symptomen zoals angst, depressie en seksuele disfunctie bij vrouwen en bij mannen. Die kan zich bij mannen vertalen in een erectiestoornis. Het werkt ook als anti-oxidant en verbetert de glucosetolerantie aanzienlijk (Bron.)

Invloed van maca op de aanmaak van meer sperma

Uit een klinisch onderzoek uit 2001, blijkt dat een orale toediening van maca (Lepidium meyenii) het volume van het sperma vermeerdert. Het aangemaakte sperma bevat ook meer zaadcellen en is dus vruchtbaarder, omdat ook de beweeglijkheid van de zaadcellen was verhoogd. Men telde een groter aantal beweeglijke zaadcellen die in staat zijn om een vrouw zwanger te maken na de toedieningen van maca bij proefpersonen tussen de 24 en 44 jaar oud. Zij kregen in deze studie vier maanden lang een hoge dosis maca toegediend in de de vorm van tabletten. De studie concludeerde dat het effect van de dosis geen invloed had op de verhoogde aanmaak van beweeglijke zaadcellen. (Bron: Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men)

Bovendien blijkt uit de studie dat de hormoonspiegel van de mannen niet werd beïnvloed door de toediening van dit extract. Dat kan een verklaring zijn voor het ontbreken van het effect van de verhoging van de aanmaak van het sekshormoon testosteron op de vruchtbaarheid.

Een andere studie uit 2006 die werd uitgevoerd op dieren onderzocht de verschillende effecten van de verschillende soorten maca. Er werd onderzoek verricht naar de effecten van maca op de spermagenese op korte termijn (7 dagen) en langere termijn (42) dagen. Daarin wordt bevestigt dat één variant van maca, het extract dat je terug kan vinden in spermavolume pillen, het volume van het aangemaakte sperma bij ejaculatie, het aantal en de beweeglijkheid van de zaadcellen verhoogde. Eén variant van het kruid blijkt ook de prostaat te verkleinen. (Bron: Effect of short-term and long-term treatments with three ecotypes of Lepidium meyenii (MACA) on spermatogenesis in rats.)

Geen link met testosteron

De meest opvallende conclusie uit bepaalde onderzoeken is dat er geen directe correlatie is gevonden met de verhoging van testosteron niveaus en het gebruik van maca. De libido verhogende effecten moeten daarom in zijn geheel te wijten zijn aan de simulatie van de werking van dit sekshormoon en andere onafhankelijke processen. Er is daarom nog meer onderzoek nodig die verklaart waarom het middel zo'n therapeutisch effect heeft op de seksuele gezondheid van mannen. (Bron)

Mogelijke bijwerkingen

Maca wortel bevat meer dan 50µg jodium. De schildklier produceert schildklierhormonen onder invloed van jodium en tyrosine, en wanneer deze kunnen de bijwerkingen hiervan door maca erger worden. Als u momenteel in behandeling bent voor een schildklier-gerelateerde medische aandoening, dan kan u beter geen macawortel poeder gebruiken voor de behandeling van een kwaal.

Maca wortel bevat ook een hoge concentratie glucosinolaten. Ook dit kan bij de schildklier een reaktie veroorzaken waardoor ze opzwelt en de activiteit ervan vermindert. Het is daarom zeer belangrijk dat een medisch professional op de hoogte is van het gebruik van maca in gelijk welke vorm, wanneer er een probleem met de schildklier werd vastgesteld.

Sommige nevenwerkingen geassocieerd aan het mentaal vermogen kunnen mogelijkerwijs in verband worden gebracht met het gebruik van maca, het gaat hier om stemmingswisselingen, hoofdpijn en slapeloosheid.

Sommige mensen zijn allergisch aan de verwante familie waartoe maca behoort, Lepidium meyenii, wat kan leiden tot huiduitslag en vermoeidheid. Doordat maca de hormoonhuishouding beïnvloedt kan het zijn dat door een overschot aan hormoon acné ontstaat.

In deze recentelijk gepubliceerde wetenschappelijke studie konden echter geen significante bijwerkingen bij het gebruik van maca worden aangetoond. (Bron).

Geschiedenis

Archeologische opgravingen bewijzen dat maca al van 1600 v.Chr. wordt geteeld. Zelfs vandaag de dag gebruiken Peruanen in de hooglanden gemiddeld tot wel 500g maca per dag. Het wordt ook in de traditionele geneeskunde gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Maca in poedervorm kan heel lang worden bewaard. Toen de Spanjaarden zich in het gebied begonnen te vestigen merkten ze dat de lokale bevolking knollen van de plant aan dieren gaf die moeite hadden om zich voort te planten. Door de opkomst van industriële landbouw in de jaren zestig en zeventig werd er in die periode minder aandacht besteed aan de teelt van maca. Pas in de jaren tachtig stimuleerde de overheid opnieuw de traditionele cultivatie van maca. Tegenwoordig is de maca teelt weer een bloeiende agriculturele sector door de grote vraag uit Noord-Amerika en Europa.

De maca plant

De maca plant groeit in het wild in Peru, Bolivië, Paraguay en Argentinië. Het wordt in de Puna regio, gelegen in de centrale hoogvlakte van Peru op een hoogte van 2400 meter tot 4400 meter gecultiveerd. Er zijn sporen van de cultivatie van dit kruid terug te vinden die dateren tot meer dan 1600 jaar vóor onze tijdrekening. In de Andes groeit op een zo grote hoogte weinig anders dat bestand is tegen de lage temperaturen en hoge windsnelheden op de droge, rotsachtige bodem.

Peruviaanse ginseng, maka, mace, maca-maca, maino, ayak chichira, ayuk willku, peperkruid zijn alternatieve benamingen voor Maca, hoewel er geen verband bestaat tussen de ginseng en maca, dat afkomstig is van de mosterd familie.

De wortel van de maca plant ziet eruit als een grote radijs, met een zoete smaak. De vier voornaamste soorten maca hebben een aparte kleur, zwart, paars, rood en crème-kleurig, maar bezitten allen dezelfde eigenschappen.

Biologische samenstelling

Maca bevat glucosinaten, sterk geurende bestanddelen die ook verantwoordelijk zijn voor de geur in mosterd. Het bevat ook isothiocyanaten waarvan met een werking als vraatwerend middel, nematocide, anti-bacteriële of anti-microbiële stof. Maca reguleert de aanmaak van hormonen bij een individu dankzij de voedzame bestanddelen die het endocryne systeem aansterken. Maca werkt tegen vermoeidheid, als lustopwekker, het stimuleert de immuniteit, het pept op en is steroidaal.

De voedingswaarde van maca is zo hoog door de aanwezigheid van aminozuren, complexe carbohydraten, glucosiden , alkaloïden, tannine en vitamine B1, B12, C en E. Het bevat ook -afhankelijk van de variëteit- ongeveer 14 tot 16% proteïnen. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid calcium en ijzer (15.4mg per 100 g) en is voor de bevolking van de Andes dan ook een belangrijk onderdeel van hun voeding.

Patent

In 2002 werd zelfs een patent op maca aangevraagd door een Amerikaanse bedrijf, wat op veel weerstand botste bij lokale telers. Het octrooi is sinds 2005 in handen van een Franse onderneming die beweert gratis exploitatievergunningen te hebben verleend aan de Peruaanse industrie en samen met hen de prijs van maca kunstmatig heeft verhoogd. Toch blijft er tot op vandaag nog veel discussie bestaan omtrent dit patentrecht.


Voordelen

  • verhoogt het libido
  • vergemakkelijkt bekomen van een erectie
  • vergroot het sperma volume
  • verbetert de vruchtbaarheid
  • vergroot het aantal en de beweeglijkheid van spermacellen
  • vergroot het seksueel zelfvertrouwen
  • geeft energie
  • verbetert het uithoudingsvermogen
  • versterkt het immuunsysteem


Bevatten Maca

Maca is een belangrijke component in volgende producten:

Bodybuilding
Erectiepillen
Libidopillen
Penisvergroting
Testo-booster
Meer sperma
naarboven


Lees er meer over

afbeelding bij artikel Welke stoffen zorgen voor meer sperma en vruchtbaarheid?
Welke natuurlijke ingrediënten verbeteren de beweeglijkheid van zaadcellen in sperma?
afbeelding bij artikel Hoe werkt een erectiepil?
De onderlinge verschillen tussen natuurlijke erectiepillen
afbeelding bij artikel Hoe kan je meer sperma kan aanmaken?
De natuurlijke stoffen die de aanmaak van meer sperma stimuleren
afbeelding bij artikel Het verschil tussen pillen voor penisvergroting en erectiepillen
Het subtiele verschil tussen erectiepillen penisvergrotingspillen
afbeelding bij artikel Waarom boosten veel erectiepillen testosteron?
De effecten van testosteron op het libido, de erectie, en de aanmaak van sperma
afbeelding bij artikel Risico's van erectiepillen
Zijn de psychologische effecten van Ginkgo etc.. gevaarlijk?
afbeelding bij artikel Alternatief voor erectiepillen
Het verschil tussen geneesmiddelen en natuurlijke erectiepillen
afbeelding bij artikel Hoeveel sperma maakt een man en hoe ver kan je ejaculeren?
Hoeveel sperma maakt een man gemiddeld aan?
afbeelding bij artikel Vragen over het gebruik van VigRX Plus
Tips & vragen over het optimale gebruik van VigRX Plus
naarboven


Ervaringen met Maca

• Bericht #1:

ik ben er heel tevreden over - mijn vermoeidheid is volledig weg enkel heb ik last van huiduitslag

Man, 62 jaar
Geschreven door ZORCKAnero123 op 30 april 2012
• Bericht #2:

ik vind maca echt een topproduct

Man, 29 jaar
Geschreven door Anoniem op 16 juni 2012
• Bericht #3:

ik gebruik maca nu drie weken en mijn penis blijft hard als ik bijvoorbeeld ga plassen of als ik denk aan seks gaat hij al hard worden

Man, 29 jaar
Geschreven door Anoniem op 18 juni 2012
• Bericht #4:

Mijn penis is gegroeid door Maca. Superproduct!!

Man, 28 jaar
Geschreven door Anoniem op 14 mei 2013
• Bericht #5:

niet te veel van nemen want daar krijg ik dan weer direct diarree van

Man, 31 jaar
Geschreven door Anoniem op 20 november 2013
• Bericht #6:

Ik gebruik het nu bijna 2 week. Wel al heel snel, na 2 dagen, gemerkt dat ik smiddags voor het eten niet meer in slaap viel op de stoel. En dat ik gewoon de avond kan door komen zonder te knikkebollen. Ook kan ik met wandelen door gaan als een cyborg zonder te stoppen. Helaas niets gemerkt van een penis groei zoals boven vermeld staat in een bericht. Maar misschien komt dat pas na verloopt van enkele maanden gebruiken...?? Ik ben in ieder geval wel blij met maca. Ik voel me een stuk fitter en gezonder. En ook minder neerslachtig als ik in een periode kom waar het even wat tegenzit. Wel heb ik gemerkt dat mijn libido genormaliseerd is. Van over-geil, naar normaal geil.

Man, 35 jaar
Geschreven door Anoniem op 24 februari 2014
• Bericht #7:

Je merkt wel dat je piemel in de broek zit.maar. ook rug pijn. Dit is na twee weken stop over.

Man, 63 jaar
Geschreven door henderikus op 24 oktober 2014
• Bericht #8:

ik sliep er veel beter door, groot nadeel: mijn borsten waren verschrikkelijk gespannen, niet te doen, wel aantrekkelijk voor mannen, maar ondraaglijk voor mezelf, alsof ze op springen stonden. Dus gestopt ermee, ondanks dat ik er beter door sliep

Vrouw, 53 jaar
Geschreven door nina op 19 oktober 2015
• Bericht #9:

Gebruik het nu een maand dosering 9000mg per dag. Keiharde erecties en veel sperma. Beter slapen goed produkt

Man, 57 jaar
Geschreven door Macaman op 6 september 2016
• Bericht #10:

ik wil proberen of het goed is

Man, 65 jaar
Geschreven door Anoniem op 12 februari 2019
• Bericht #11:

Iemand Viaman geprobeerd? Zit boordevol Maca

Man, 33 jaar
Geschreven door Schuilpeter op 12 oktober 2019
• Bericht #12:

Ik gebruik maca nu 3 weken en wordt ook in de nacht wakker met een gigantische stijve penis, dit is echt geweldig..mannen en ook zo ontzettend knetter hard en hij is flink dikker geworden. Ik denk dat de vrouwen helemaal gek worden als zij dit zien en willen ze niet dan kun je het zelf doen dat is ook heerlijk!!zink is ook super goed daar voor...heb even een paar weken geduld en dan.......wat een uitkomst zeg.

Man, 59 jaar
Geschreven door Marijn op 11 december 2021
* 2 ervaringen worden hier niet weergegeven wegens ongepast taalgebruik   

Mijn ervaring met Maca

naarboven